Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kdy začne první menses

30. 4. 2013

 U českých dívek začíná jejich menstruace přibližně ve věku 13 let, ale je to jen statistický výpočet, tzv. "průměr". Zprůměrujeme-li počet noh, které kůň a člověk používá k pohybu, dostaneme 3, což není pravda. Totéž platí pro tvou první menstruaci. První menstruace ve věku mezi 11 a 16 lety je standard. Pokud ti ještě není 16, nemáš se čeho bát. Pokud už ti 16 je, bezpochyby je také vše v pořádku. 

Důležité je, že se u tebe už projevují znaky puberty: vývoj prsů, rostoucí pubické a podpažní ochlupení. Měj, prosím, na paměti, že poševní výtok se objeví v různých obdobích před první menstruací a nikdo nedokáže říct, jestli se měsíčky dostaví měsíc nebo několik let po výtoku. Zkušenosti s vaginálním výtokem jsou jen dalším krokem puberty. Přesný okamžik tvé první menstruace nelze předpovědět. Přijde, když tvoje tělo dosáhne určité hormonální dospělosti. 

Po začátku menstruace mohou být zpočátku tvoje měsíčky nepravidelné. Měj, prosím, na paměti, že i při normálním menstruačním cyklu může jeho délka kolísat od 21 do 35 dnů. Menstruace trvá 3 až 7 dnů, nejdéle 10 dnů. Pokud je tvoje menstruační krvácení silné a trvá déle než 10 dnů, může způsobit chudokrevnost a kvůli tomu bys měla navštívit svého gynekologa. Pamatuj, že nadměrné tělesné vypětí nebo saunování může někdy zesílit výtok. Na druhou stranu, nadměrné hubnutí může vyústit v závažné nesrovnalosti menstruace, a dokonce může v extrémních případech způsobit vynechávání menstruace. 
  
Pokud máš strach z první menstruace, měj vždy při sobě vložky různých velikostí. V případě nutnosti je použij. Pokud krvácení začne v noci, zjistíš to až ráno, když vstaneš, podle stop na spodním prádle. Na začátku, první den menstruace, je výtok poměrně slabý, takže žádná panika. Pokud jsi připravená (vložka v batohu), není pochyb o tom, že to zvládneš. Během menstruace bys měla vždy zvýšeně dbát o svou osobní hygienu, měnit si vložky přibližně každé 3 hodiny a mýt si intimní partie několikrát denně. Jestliže jsi alergická, zkuste používat vložky Sensitive. 
  

Tampony a panenství: 

Tampon je výrobek dámské hygieny, který se na rozdíl od vložky aplikuje dovnitř těla. Nedoporučuji používat tampony během puberty, která trvá po dobu 2 - 3 roků od první menstruace. Během této doby se můžeš seznámit s vlastním tělem. Pokud se rozhodneš používat tampony, nejprve si přečti příbalovou informaci, kterou najdeš v balení. Najdeš tam návod, jak tampon zavést. Když se chystáš použít tampon poprvé, vždy si vyber den, kdy máte nejsilnější krvácení, aplikuj nejmenší tampon a pokud máš nějaké problémy nebo cítíš bolest, raději to vzdej. 
  
Tampony by se měly měnit stejně často jako vložky, tedy každé 3 - 4 hodiny, neměly by si používat přes noc a intimní partie by se měly často umývat. Dodržování těchto pravidel tě ochrání od komplikací, z nichž nejvážnější je tzv. syndrom toxického šoku. Ten je způsobený bakterií, která se v případě zanedbání těchto pravidel rozvine v pochvě a pronikne do krevního oběhu, kde může infikovat celé tělo. 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář